UPOZNAJTE NIKŠIĆ - MAPA GRADA


                                      
MAPA GRADA        
NIKŠIĆ   
                       UPOZNAJTE:


Carev most
Most na Moštanici
Bedem 
Saborna crkva
Manastir Ostrog
Dvorac kralja Nikole
Spomenik kralju Nikoli I
Jezero Krupac
Jezero Slano
Gradski park
Šuma Trebjesa
Teniski tereni
Manitovac - zabavni park                                                                      
                                                                                                                                                                                                                                                             

CAREV  MOST                                                                     
opširnije  CAREV MOST


Nalazi se na samom izlazu iz Nikšića kada se ide starim putem za Podgoricu, preko Pandurice. Carev most na rijeci Zeti je zgradjen 1896 god. a po nekim podacima kao godina njegove izgradnje navodi se 1894. Gradjen je uz pomoć ruskog cara Aleksandra III po kome je most dobio ime i kome je i posvećen. Plan za gradnju mosta po nalogu knjaza Nikole, izradio je dr.Josip Slade. Po tom planu izgrađen je veličanstveni most od tesanog kamena u dužini od 269m, a na sredini je visok preko 13m. Most je podignut na svodovima koji čine 18 okana. 


MOST NA MOŠTANICI                                            
opširnije   MOST NA MOŠTANICI

Je jedan od najstarijih rimskih mostova u Nikšiću, poznat u narodu kao Rimski most. Nalazi se na starom putu koji ide iz Nikšića preko Grahova za Trebinje. Širok je 2.3m, otvori svodova su mu 5.5m, a širina stubova 2m. Širina mosta je 170 centimetara i još služi za prolaz pješaka.
Pouzdano je utvrđeno da su ga sagradili Rimljani još u trećem vijeku. Od tesanog je kamena pravilnog oblika, spojenog debljim slojem maltera. Savršenstvo linija kod ovakvih objekata Rimljani su postizali primjenom grafostatike. Tjemena velikih svodova su u istoj ravni sa tjemenima malih svodova i štednih otvora.
Most prkosno odolijeva zubu vremena, ali ne i ljudima. Više puta je djelimično rušen i obnavljan, što se zaključuje po uzidanom srednjovjekovnom stećku. Obnovljen je 1957.godine, pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika Crne Gore. Tada je most dobio i novu kaldrmu i nisku kamenu ogradu, sa naglašenim vijencem. 

 
BEDEM - STARI GRAD                                                                            

opširnije  BEDEM

Pored željezničke stanice,na glavici, obnovljen, uzdiže se - Stari Bedem. Na tim bedemima i kulama grada stalno se vodila bitka ne samo za grad već i za preimućstvo u širem smislu. Stari grad Onogošt je nastao još u IV Vijeku kao rimsko vojno utvrđenje koje je bilo je izgrađeno na stjenovitoj glavici između Studeničkih glavica i Trebjese. Postoje zapisi o njemu jos iz vremena Gota kada se nazivao i Anagastum. Prije dolazaka Crnogoraca bilo je poznato tursko utvrđenje u važno područje Turske Imperije.Grad ima dvije cjeline: u ravnici - ostaci Donjeg grada sa pet kula i sistem Gornjeg grada sa šest kula. Čitav grad je opasan bedemima. Dio istočne kule je konzerviran, a zapadni dio tvrđave je iskorišten za scenski prostor. Ova tvrđava je skoro obnovljena. Sad, poslije mnogo godina, građani odlaze tamo, prelaze i mostić, ulaze u kule i druže se. Gledajući ovu tvrđavu i okolinu Jovan Cvijić je svojevremno zapisao: " Nikšić je bio kazan u kojem je za posljednjih šest vjekova neprekidno ključalo". 
 
 

SABORNA CRKVA                                        
opširnije  SABORNA CRKVA NIKŠIĆ 

 Saborna crkva, hram Sv. Vasilija Ostroškog, izgrađena je u XIX vijeku na zaravni Petrove glavice u samom urbanom naselju Nikšića, u blizini dvorca kralja Nikole. Ovaj monumentalni spomenik je podignut u slavu poginulih crnogorskih i hercegovačkih junaka u ratovima od 1875 - 1880 god. i djelo je ruskog arhitekte Mihaila Mihailoviča. Kamen temeljac je postavljen 17.07.1895 god. a crkva je građena nešto više od 5 godina, završena je 28.08.1900 god.Između dva rata na zvoniku je postavljen veliki sat, prečnika 2,36 m. 
MANASTIR  OSTROG                                                          
opširnije  MANASTIR OSTROG


Manastir Ostrog predstavlja jednu od najvrednijih kulturno istorijskih i duhovnih mjesta u Crnoj Gori. 
Usječen u stijenu nalazi se u blizini Nikšića, tj. na 15 kilometara od njega. 
Sa magistralnog puta se skreće kod mjesta Bogetići odakle ima 12 kilometara do Donjeg manastira Ostrog, a potom i još 2 kilometra do Gornjeg manastira. Manastir je osnovao hercegovacki mitropolit Vasilije u XVII vijeku. Manastir je obnovljan u periodu izmedju 1923 i 1926 odine, nakon pozara, u kome nisu stradale jedino pecinske crkvice, i upravo te pecinske crkvice predstavljaju glavnu vrijednost manastira. Sveti Vasilije Ostroški je tu i sahranjen i proglašen za sveca, a njegovo tijelo počiva upravo u jednoj od pećinskih crkvica.Crkva Svetog Vavedenja oslikana je freskama potkraj XVII vijeka. Crkva Svetog Krsta se nalazi u gornjem manastirskom nivou i nju je oslikao majstor Radul prilagodjavajući slike prirodnom obliku stijena. Kod gornjeg manastira nalaze se konaci koji su napravljeni tako da čine skladnu cjelinu sa prirodnim ambijentom.
2005. godine je između Donjeg i Gornjeg manastira podignuta i Crkva svetog mučenika Stanka u kojoj se čuvaju njegove ruke. Mučenik Stanko je bio čoban koga su Turci ubili.
Manastir OSTROG je najpoznatije mjesto hodočašća u Crnoj Gori. Spada medju najposjećenije manastire na Balkanu i u njega dolaze vjernici iz svih krajeva svijeta, individualno i u organizovanim grupama. Stjecište je sve tri konfesije: pravoslavlja, katoličanstva i islama, jer postoji vjerovanje da su mošti svetog Vasilija Ostroškog čudotvorne.U konacima pored Gornjeg manastira boravi veliki broj ljudi i prema kazivanju mnogih od njih molitva ispred mostiju Svetog Vasilija Ostroškog im je pomogla u ozdravljenju ili pak ublažavanju nevolja koje su ih u životu zadesile.


DVORAC KRALJA NIKOLE                                         
opširnije   DVORAC KRALJA NIKOLE

Bivši dvorac kralja Nikole se nalazi ispod crkve i sagrađen je u neorenesansnom stilu 1900 god. Više puta je rekonstruisan. Danas je tu zavičajni muzej, gradska biblioteka, galerija, arhiv. Posebna vrijednost muzeja je arheološka zbirka sa lokaliteta Crvena Stijena, koji datira iz perioda između 180 hiljada godina do 1000 – te g.p.n.e. Tu su i druge zbirke koje se odnose na antiku, srednji vijek, oslobodilačke ratove i dr. Takođe, muzej posjeduje i etnološku zbirku. SPOMENIK KRALJU NIKOLI  I                               
opširnije     SPOMENIK KRALJU NIKOLI  I

Spomenik kralju Nikoli I na nikšićkom Trgu slobode je postavljen 9. maja 2006. godine. Autor spomenika je beogradski vajar Miodrag Živković. Spomenik je konjanička figura i sa postamentom je visine 9.15m. Kralj Nikola, utemeljitelj novog, modernog Nikšića, nakon oslobodjenja od Turaka 1877. godine imao je viziju. Na Petrovoj glavici sagradio je, u spomen crnogorskim i hercegovačkim ratnicima, Sabornu crkvu, u njenoj neposrednoj blizini i ljetnjikovac, a za izgradnju Carevog mosta preko Zete, usmjerio je donaciju ruskog cara Aleksandra trećeg. Na kapinom polju napravio je, preko Zete, Vukov most, u slavu Vuka Mićunovića. Kralj Nikola I je poslao u Nikšić slavnog arhitektu iz Trogira, Josipa Sladea koji je napravio urbanistički plan grada. Podržao je osnivanje pivare i pilane, prvih industrija u Crnoj Gori. 


JEZERO KRUPAC                                                                                      
opširnije   KRUPAC

Jezero Krupac je najljepše nikšićko izletište, na 5 – 6 km od grada, koje pruža mnogo toga zanimljivog i uzbudljivog u ljetnjim mjesecima: toplu i čistu jezersku vodu, hladovinu topola, obližnja igrališta, mogućnost vožnje skutera, glisera, pedolina, kajaka, barki, skijanja na vodi, organizacije odbojkaških, košarkaških ili vaterpolo utakmica, pecanje... Ljeti je otvoren plažni "Ski bar" koji je postao izuzetno atraktivan i omiljeno mjesto za večernje izlaske. Otvoren je i restoran "Plaža" koji svojim ugodnim ambijentom i ljubaznim osobljem pruža gostima izuzetan doživljaj i prijatne trenutke.
Sadržaji: parking, kafić,restoran, sanitarni kapaciteti. 
JEZERO  SLANO                                                                   
 opširnije    JEZERO SLANO

Nikšićko jezero Slano ima površinu 9 km². Nalazi se na zapadnom dijelu Nikšićkog polja.Okružuju ga srednje i visoke planine do 200 m. To je svojevrsna oaza zamršene kraške hidrografije. Nivo vode varira zavisno od godišnjeg doba. Najčešće u jesen kada padaju kiše ili u proljeće sa okolnih planinskih strana stropoštava se ogromna količina vode. Tada se vidi prelijepa slika manjih i većih vodopada, koji daju nestvarnu sliku ovih predjela. Obići ovo jezero nije jednostavno jer je prilično razuđeno, sa dosta ostrva i poluostrva. Oko jezera nema dobrog puta iako je već odavno projektovan. To je u ustvari pravo planiranje koje predstavlja izazov. Slano privlači svojom divljom ljepotom, čistom vodom, netaknutom prirodom, obiljem biljnih i životinjskih vrsta. Za lovce i ribolovce to je poseban doživljaj. Jezero je bogato ribom pa se često prave turističke prezentacije, kampovanja.GRADSKI PARK                                                                                       
opširnije    PARK
PARK ŠUMA TREBJESA

Brdo Trebjesa je izuzetno koristan i interesantan potencijal za sve ljubitelje prirode i sportova u prirodi. Osim što ćete uživati u prirodi, čistom vazduhu, tu su tereni za tenis, fudbal, košarku, tereni za male sportove, divna mjesta za piknik, šetalište - idealno za popodnevne šetnje sa porodicom, prijateljima, djecom. Najveći broj sportista, rekreacijom se bavi u brdu ili u parku šume.
Trebjesa je prirodno dobro
Park šuma Trebjesa je zbog svojih naučnih, estetskih, kulturno-istorijskih i pejzažnih vrijednosti, odlukom SO Nikšić, u decembru 2000. godine  stavljena pod zaštitu - Posebni prirodni predio. Takođe je izvršen upis u Centralni registar zaštićenih objekata prirode za Republiku Crnu Goru 19.04.2001. godine.   
Na 150 hektara površine nalazi se preko 250 biljnih vrsta, od čega je 15 vrsta balkanski endem.
Trebjesu su u toku Drugog svjetskog rata Italijani zapalili, nakon čega je pošumljena.

U Ž I V A J T E   U   P R I R O D I   .......... 


TENISKI TERENI                                                    
opširnije    TENISKI TERENI NIKŠIĆ

U podnožju šumskog kompleksa Trebjesa, urađeni su savremeni i dobro opremljeni teniski tereni gdje može da uživa svako ko je ljubitelj ovog popularnog sporta.
Svake godine se odžavaju takmičenja u različitim kategorijama


  

MANITOVAC  -  ZABAVNI  PARK

Na  dva  kilometra od  centra grada uživajte u prekrasnoj prirodi, ljepoti rijeke Zete, bogatom zabavnom sadržaju za djecu i odrasle, šetnji , tišini,  kao i u ukusnim poslasticama novootvorenog  caffe - parka Manitovac.
Idealno mjesto za popodnevni odmor, druženje sa prijateljima i porodicom  a posebno je  interesantno za djecu gdje mogu da se druže sa životinjama, zabavljaju se pored rijeke ili  na igralištu  gdje su postavljeni    mobilijari upravo za njih.
Za osvježenje, tu je caffe bar sa raznovrsnom ponudom, povoljnim cijenama i ljubaznim osobljem.
Možete  prošetati novoizgrađenim mostom koji spaja obale Zete, dug 25m  i uživati u ugodnom i nesvakidašnjem ambijentu.
Za sve goste obezbijeđen je i parking prostor.

JOŠ  FOTOGRAFIJA NAŠEG GRADA


VOJNIK - zimi


 
KRNOVO
 VUČJE - 20km od Nikšića
NIKŠIĆ   zimiZETA


TRG


KRUPAC - brana

KAPETANOVO  JEZERO
KAPETANOVO JEZERO